brood zonder kneden

ingrediënten 

400g bloem

¼ tl  instant gist

1 ¼ tl zout

maïsmeel of tarwezemelen, indien nodig

bereiding

Voeg bloem, gist en zout toe aan een grote kom. Voeg 400 ml water toe, en roer totdat het gemengd is; het deeg is dan grof en plakkerig. Bedek de kom met vershoudfolie. Laat het deeg ten minste 12 uur, bij voorkeur rond de 18 uur, rusten op warme kamertemperatuur, ongeveer 20 °C.

Het deeg is klaar als aan de oppervlakte bellen ontstaan. Strooi wat bloem op een werkblad en leeg het deeg erop. Strooi er nog wat extra bloem overheen en vouw 1 á 2 keer. Bedek losjes met vershoudfolie en laat het ca. 15 min rusten. 

Gebruik voldoende bloem om te zorgen dat het deeg niet blijft plakken aan je vingers of het werkblad. Vorm het deeg als een bal. Bestrijk een theedoek ruim met bloem, maismeel of tarwezemelen. Leg het deeg met de naad naar beneden op de theedoek en bestrijk de bovenkant nogmaals met bloem, maismeel of tarwezemelen. Gebruik een andere theedoek om het deeg te bedekken. Laat het deeg ca. 2 uur rijzen. Wanneer het deeg klaar is, is het minstens verdubbeld in maat en springt het niet meer terug als je er met je vinger in prikt. 

Verwarm de oven, minstens een half uur voordat het deeg klaar is, voor op 220 °C. Zet een hittebestendige braadpan in de oven terwijl het opwarmt. Verwijder de pan uit de oven als het deeg klaar is. Verplaats het deeg naar de pan, met de naad aan de bovenkant. 

Schud de pan een aantal keer totdat het deeg eerlijk verdeeld is over de pan. Doe de deksel op de pan en bak ca. 30 min. Verwijder daarna de deksel en bak nog 15-30 min. totdat het brood bruin gebakken is. Laat afkoelen op een rek.