jigal’s choemoes

ingrediënten 

voor 6 personen

250 g gedroogde kikkererwten

2 zakjes baksoda, 5 g per stuk

2 tenen knoflook, geperst

275 g rauw techina

sap van 1 – 1 ½citroen

1 tl zout

1 takje bladpeterselie

snuf paprikapoeder

olijfolie

jigal krant

bereiding

Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met een zakje baksoda erin opgelost. Giet af en breng de erwten in schoon water en het tweede zakje baksoda aan de kook. Zorg dat ze ongeveer 3 cm onder staan. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. De erwten zijn klaar als ze uit elkaar beginnen te vallen. Ga uit van ongeveer 45 min., maar schrik niet als het twee keer zo lang duurt. De ene kikkererwt is de andere niet. Vis halverwege 1 el beetgare kikkererwten uit de pan om mee te garneren.

Vang bij het afgieten van de kikkererwten wat kookvocht op. Pureer de erwten als ze enigszins zijn afgekoeld in de keukenmachine en voeg de knoflook, rauwe techina en het sap van 1 citroen toe. Laat de keukenmachine minstens 10 min. draaien. Voeg kleine scheutjes kookvocht toe om de choemoes te verdunnen, maar laat hem iets dikker dan de smeuïge puree die het uiteindelijk moet worden.

Bewaar de choemoes, als je het niet gelijk serveert, afgedekt in de koelkast en proef voor het opdienen nog eens. Meestal is er extra zout of citroensap nodig voor de smaak en een scheutje kookvocht voor de consistentie.

Smeer de choemoes met de bolle kant van een lepel mooi uit over een bord. Vorm een kratertje in het midden. De truc is om de lepel stil te houden en het bord te draaien. Plaats de apart gehouden kikkererwten in het kratertje en vul met olijfolie. Bestrooi met fijngehakte blaadjes peterselie en paprikapoeder.

uit Jigal Krant’s TLV