verse tagliatelle

ingrediënten 

200 g bloem, type 00

2 grote eieren

bereiding

Het deeg

Leg op een schoon marmeren of houten werkblad een hoopje bloem. Maak een kuiltje in het midden van het hoopje, groot genoeg voor de 2 eieren.

Breek de eieren stuk in het kuiltje.

Klop het eimengsel met de vork, waarbij je geleidelijk de bloem van de zijkanten afhaalt tot het ei helemaal door de bloem is opgenomen. Als het mengsel dikker wordt, gebruik je je handen met een schraper om het bloem verder te mengen.

Besprenkel indien nodig met een beetje warm water en blijf mengen tot je een bal deeg hebt.

Maak je werkblad vrij. Bestuif vervolgens je schone werkblad lichtjes met bloem. Kneed het deeg door met de hiel van één hand in de bal te drukken, waarbij je je vingers hoog houdt.

Druk op het deeg terwijl je het stevig van je af duwt. Het deeg moet uitrekken en onder je hand rollen tot een schelpachtige vorm. Draai het deeg om en druk vervolgens met je knokkels één hand tegelijk in het deeg. Doe dit ongeveer 10 keer.

Rol het deeg terug tot een bal en herhaal het proces van uitrekken en kneden, waarbij je eventueel meer bloem gebruikt om plakkerigheid te voorkomen.
Herhaal dit proces ongeveer 10-20 minuten tot het deeg glad en zijdeachtig is. Rol het deeg tot een gladde bal.

Doe het deeg in een kleine kom en dek het af met een doek of plasticfolie. Laat het deeg minstens 30 minuten op kamertemperatuur rusten, of maximaal 1 dag in de koelkast. Als het deeg in de koelkast is bewaard, laat het dan ten minste 1 uur op kamertemperatuur rusten alvorens het uit te rollen en vorm te geven.

De pasta

Bestuif je werkblad met bloem. Vorm het deeg tot een ruwe cirkel. Begin met een deegroller het deeg uit te rollen: begin in het midden en rol van je af naar de buitenrand. Je kunt hier ook een pastamachine voor gebruiken.

Draai het deeg een kwartslag, en herhaal dit, totdat de lap deeg ongeveer 3 mm of minder dun is. Strooi een beetje bloem op het deeg als het aan het oppervlak of de deegroller begint te plakken. Volgens de Italiaanse traditie moet de deeglap transparant genoeg zijn om tekst doorheen te kunnen lezen.

Leg een deeg, nu sfoglia genoemd, op een schoon en licht met bloem bestoven werkvlak.

Rol het deeg voorzichtig een paar keer over zichzelf, en zorg voor genoeg bloem zodat het niet plakt. Knip de uiteinden bij zodat ze gelijk zijn en snijd ze in repen van ongeveer 6 mm breed.

Til de pasta stroken voorzichtig in de lucht en leg ze voorzichtig op een theedoek, zorg dat ze van elkaar gescheiden zijn. Herhaal dit met de overige vellen deeg.

Breng een grote pan water aan de kook. Voeg een flinke hoeveelheid zout toe zodra het kookt. Voeg de pasta toe en kook deze 3-4 minuten, of tot hij beetgaar is.